Holandský řízek s bramborovou kaší
-
sůl
-
pepř mletý
-
1 hrst petrželka
-
100 g sýr gouda hrubě strouhaný
-
400 g mleté maso – vepřové
-
ingredience na trojobal mouka, vejce, strouhanka
-
olej na smažení
-
cca 100 ml studená voda
Mleté vepřové maso dáme do mísy a zalijeme cca 100 ml studené vody. Poté řádně promícháme, aby se nám maso s vodou dobře spojilo. Přidáme nastrouhaný Gouda sýr (lze použít i tučný Eidam), nasekanou petrželovou nať a trošku osolíme, opepříme. Vše opět dobře propracujeme a mokrou rukou tvarujeme karbanátky (placičky), které obalíme v mouce, vejci a strouhance. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova z obou stran. Podáváme ihned po usmažení, nejlépe s bramborovou kaší.
Švestkový koláč
těsto
-
1 vejce
-
1 hrnek cukr krupice
-
50 ml olej
-
1 hrnek mléko
-
-
1 lžíce máslo
-
1 lžíce polohrubá mouka
-
2 lžíce cukr krupice
-
Všechny suroviny dohromady promícháme, uděláme řidké těsto. Těsto nalijeme na vymazaný plech. Navrch koláče poklademe omyté a vypeckované švestky, posypeme drobenkou, kterou jsme si udělali z mouky, másla a cukru. Rychlý švestkový koláč pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.